Tilia Estate
POSESTVO VINA NOVO* KONTAKT   DOMOV

KRONOLOŠKI PREGLED zgodovine TILIA ESTATE

- Leta 1974 oče Silvester nasadi 1500 trt sorte Merlot z namenom, da svoje tri sinove živeče v mestu poveže z naravo in jim privzgoji delovne navade.
Med njimi je tudi Matjaž
- 1987 Matjaž Lemut v drugem letniku univerze v Ljubljani, biotehniške fakultete, oddleka za agronomijo dobi prakso na vinogradniški kmetiji ZAHNER v Švici.
- V letih 88, 89, 90 sledijo kontinuirani obiski te kmetije, z delom enega do dva meseca v času zimske rezi, poletnih del ter trgatve.
- Leta 88 se pridruži na teh praksah Melita (danes žena)
- Poletje in jesen 1990 Melita in Matjaž skupaj delata v kleti Raymond California.
- Decembra 1990 se kot absolventa odločita za nakup posestva v domači Vipavski dolini. Odločita se za življenje na deželi.
- 1997 spomladi pridejo na trg vina pod blagovno znamko TILIA - sveža bela vina.
- 2000 na trg pridejo prva starana rdeča vina Rubido in Modri pinot. Nastane ZLATA TILIA
- 2001 prvi izvoz vina v USA, vina v restavraciji delegatov OZN, američani poimenujejo sveža bela vina z rumeno etiketo SUNSHINE TILIA
- 2006 prvič uporabljeni francoski sodi pri pridelavi modrega pinota in obisk Jancis Robinson,
- 2008 izgradnja nove barrique kleti kapacitete 500 sodov. Dosežen dogovor o sobivanju z TILIA Mendoza (Bodegas Esmeralda).
Nastane TILIA ESTATE Vipava valley. Obisk Toma Stevensena, ki je Pinot noir 2006 razgalasil za greatest read wine he has tasted in Slovenia. Melita vpiše ph.
- 2010 deseti zaporedni izvoz v ZDA, sivi pinot razglašen za najbolj prodajan gastronomski sivi pinot v Sloveniji. Polnjenje prvega pridelka REBULA GRACE.